Reamintiți-vă pentru un moment cum era când, copil fiind, mergeați la locul de joacă. Amintiți-vă cum era când vedeați toboganul și auzeați râsetele copiilor fericiți care se dădeau pe tobogan. Amintiți-vă nerăbdarea pe care o simțeați în timp ce vă urcați pe tobogan și curiozitatea de a ajunge până în vârf. Amintiți-vă  emoția care vă cuprindea în timp ce alunecați în jos pe tobogan nerăbdător să ajungeți jos și dorind s-o faceți din nou și din nou. Chiar dacă a trecut mult timp de când nu v-ați mai dat pe tobogan, aceste structuri de joacă sunt încă extrem de populare în zilele noastre. Toboganele au trecut testul timpului datorită multelor beneficii pe care le oferă în dezvoltarea copiilor. 

Beneficiile asupra dezvoltării în cazul toboganelor de la locurile de joacă

Ca adult, vă amintiți euforia toboganelor de la locurile de joacă. Știți care sunt acele multe beneficii ale toboganelor începând cu latura psihologică până la cea sociologică? Aceste beneficii controlează procesul de dezvoltare a copilului pe întreaga sa durată, de la experiențele senzoriale în cazul bebelușilor până la dezvoltarea aptitudinilor sociale în cazul copiilor mici.

Învățarea conștientizării spațiale și coordonarea

Cinematica folosirii toboganului ia forme în multe domenii. Urcarea pe scară până în vârf stimulează echilibrul, coordonarea și conștientizarea spațială. Copiii trebui să fie capabili să aprecieze distanța dintre treptele scării și să fie conștienți de mișcările corpului lor și să folosească echilibrul la schimbarea poziției când ajung în vârful toboganului. De asemenea, trebuie să fie capabili să gândească în perspectivă și să decidă unde să-și pună picioarele când ajung la baza toboganului. Toate aceste mișcări ajută la întărirea părții creierului folosit în procesele matematice, în învățarea direcțiilor și la ordinea literelor în procesul de scriere.

Beneficii fiziologice

Mulți specialiști vor sublinia faptul că este importantă favorizarea unei motivații intrinsece sau interne în a face ceva. Folosirea toboganului reprezintă un exemplu de copil intrinsec motivat să facă exercițiu. Copilul nu percepe actul de a aluneca pe tobogan ca un exercițiu, ci ca pe o joacă. Ei sunt motivați de bucuria de a aluneca pe tobogan de adrenalina care circulă prin sistemul lor vezicular. Beneficiile fizice includ puterea crescută, un sistem cardiovascular sănătos și dezvoltarea masei musculare.

tobogan copii

Dezvoltarea abilităților sociale

Când mai mulți copii folosesc un tobogan, avem de-a face cu mai multe domenii de dezvoltare a aptitudinilor sociale pozitive. Copiii trebuie să învețe să se joace împreună, să împartă și să stea la rând. Copiii trebuie de asemenea să învețe să recunoască diferitele abilități de dezvoltare la alți copii, ceea ce-i ajută să dezvolte răbdare și toleranță. Copiii vor avea de asemenea oportunitatea de a dezvolta prietenii și aptitudini crescute de comunicare.

Data viitoare când vezi un copil folosind toboganul, gândește-te la toate elementele nepercepute care contribuie la creșterea unui copilului. Folosirea toboganului reprezintă o experiență distractivă și memorabilă, dar reprezintă de asemenea un ajutor în dezvoltarea fizică și socială a copilului.

Sursă: https://www.tfharper.com/developmental-benefits-playground-slides/
https://www.nordinova.ro/beneficiile-asupra-dezvoltarii-in-cazul-toboganelor-de-la-locurile-de-joaca