Pentru ca este important ca copiii nostri sa se poata juca in aer liber!

In acest articol vom trata efectele pozitive ale jocului in aer liber, acesta cum poate contribui la dezvoltarea sanatoasa a copiilor nostri. Din pacate chiar timpul petrecut in aer liber este neglijat din ordinea de zi a copiilor. Copii nostri isi petrec o mare parte a timpului la scoala stand in banci, pe de alta parte acasa in fata televizorului sau pe bancheta din spate a masinii. Miscarea in aer liber joaca un rol important in dezvoltarea armonioasa, atat din punct de vedere fizic, cat si social si emotional.

Nu este un secret faptul ca obezitatea occidentala mondiala este o problema tot mai mare chiar si in randul copiilor. Potrivit unor sondaje, 17% dintre copiii si adolescentii sunt deja supraponderali. Acest lucru se datoreaza faptului ca in principal, copiii isi petrec doar o fractiune din timpul lor pe terenurile de joaca.

Suprapoderitatea creste riscul imbolnavirilor si poate scurta viata copiilor. Acestea includ boli cronice cum ar fi diabetul, bolile de inima, hipertensiune, accident vascular cerebral sau un nivel ridicat de colesterol. Jocul in aer liber ajuta la formarea corecta a greutatii si arderea caloriilor in exces. Un sondaj publicat de CNN din anul 2009 arata ca 70% dintre copii au deficit de vitamina D, care deasemenea joaca un rol important in capacitatea de legare a calciului din organism si controleaza nivelul proteinelor care controleza nivelul tensiunii arteriale. Din pacate nevoile organismului pentru vitamina D este imposibil de a acoperi doar din mancare.

Cu toate acestea, in cazul in care copiii Dvs. petrec suficient timp in aer liber la soare, organismul poate produce cantitatea necesara de vitamina D in oasele lor pentru o dezvoltare sanatoasa. Somnul va fi mai profund se vor dezvolta muschii, plamanii, oasele si comportamentul lor se va imbunatati.

Si de ce sa se mai joace in aer liber?

Dupa cum se vede este extrem de util distractia in aer liber. In plus, cu toate acestea exista o serie de efecte sociale si emotionale. Atunci cand construiesti un castel de nisip, joci impreuna cu prietenii, descoperi comorile naturii, florile, copacii, deasemenea te ajuta la formarea  gandirii logice. Jucand fara limite copiii invata sa isi asume riscuri, sa dezvolte imaginatia, sa devina constienti de interesele lor si nu in ultimul rand de a explora cu ce le place sa se ocupe. Jucand cu alti copiii dobandesc abilitatile sociale si prietenii care ii va lega dealungul vietii lor.