Beneficiile uimitoare ale leganatului atat pentru copii cat si pentru adulti
In zilele noastre pot fi gasite o varietate de leagane. S-ar putea spune ca ele sunt o parte integranta a culturii noastre. Copii nostrii au nenumarate posibilitati de a se legana. Gasim leagane in parcuri, la locuri de joaca, in curtile gradinitelor, creselor, curtile caselor particulare si chiar si in casa, se pot monta leagane la tocurile usilor.
Este de sine inteles faptul, cum ca copii adora sa se deie pe leagan. Multi parinti gresesc atunci cand cred, ca leganatul este doar un simplu joc unde copii pot fi lasati in voie si dupa o joaca in aer liber, copii vor dormi mai usor…
Efectele benefice pentru toti copiii
Studii stiintifice stau la baza urmatoarei afirmatii, cum ca leganatul, in special cel din aer liber, joaca un rol important in dezvoltarea aptitudinilor fizice, sociale si cognitive.
Una din cele mai importante efecte benefice ale jocului in aer liber este dobandirea aptitudinilor fizice si a abilitatilor sociale la locurile de joaca comune. Leganatul insa are un rol mult mai important, mai special in procesul de dezvoltare a copiilor
Efectele psihologice
Deja la varsta foarte frageda, inca in faza de bebelas, se observa cum acestora cat de mult le place leganatul. Miscarea ritmica ii calmeaza, ii linisteste si ii ajuta in detensionare. Acest efect persista si la varste mai inaintate, si adultilor le place sa se dea pe leagan sau in hamac.
In cautarea echilibrului
Rolul esential al leganatului este dezvoltarea si coordonarea miscarii, a echilibrului, a perceptiei sentimentului de ritmicitate si a miscarii motorice fine. Copii, pana la varsta scolara instinctiv au nevoie de miscarea de leganare.
Dezvoltarea se datoreaza cautarii echilibrului in procesul de contractare respectiv de relaxare a diferitelor categorii de musculatura.
Combaterea tulburarilor de comportament
Observatiile par sa confirme ca copiii, care sau dat mult pe leagan de la varste fragede, vor reusi mult mai usor sa invete sa citeasca si sa scrie.
Vor fi mai atenti, vor putea sa pastreze mai bine directia randurilor, etc… Explicatia este simpla, leagantul ajuta la relationarea mai buna a celor doua emisfere creierului uman si dezvolta si capacitatea de gandire a copilului.
Miscarea oscilanta stimuleaza cortexul cerebral. Aici se gaseste partea care raspunde pentru concentratia individului, astfel, se poate folosi si in scop terapeutic pentru copii cu probleme de deficit de atentie.
Miscare de rotatie
Copii sunt plini de fantezie si pot folosi leaganele in multe feluri si variante. Lor le place sa se roteasca cu franghia leaganului si sa se lase apoi in voie si sa se roteasca in viteza. Aceasta forma de miscare este, la fel, foarte benefica, lasati copii sa foloseasca creativ acest instrument de joaca. Ca si alternativa, evident,puteti monta copiilor un leagan disc sau un leagan din cauciuc pentru a oferi si siguranta acestui gen de miscare.
Ce se intampla daca copilului ii este frica de a se legana?
Cu toate ca majoritatea copiilor nu au porbleme de a se familiariza cu leagantul, sunt situatii cand copiilor le este frica de acest instrument de joaca. Este important sa observam acest lucru si sa nu o ignoram. Trebuie incercat cu copilul in brate, sa simta miscarea, sa vada cat de placut este acest gen de miscare. Daca nu se reusestee si persista acest refuz de a se legana, este indicat sa se solicite ajutorul unui specialist, a unui pediatru pentru a investiga motivele acestui refuz.
La copii care au probleme epileptice in anumite situatii poate cauza convulsii, la fel, se recomanda contactarea medicului specialist.
Avand in vedere cele enumerate mai sus, nu trebuie sa ne fie frica de acest mod de joaca. Lasati copii sa se joace in voie si sa deie pe leagan cat mai mult posibil.
Leganare pentru adulti
Forma de miscare de leganare, nu ar trebui sa dispare nici dupa varsta majoratului. Poate fi o activitate placuta, leganatul impreuna cu copii nostri si nu in ultimul rand, este si o forma de antrenament. Cu o ora de leganare putem arde 200 de calorii. Inca un atu este faptul ca prin leganare se elibereaza endorfina.
Endorfina – cunoscuta si sub denumirea de hormonul fericirii – reduce stresul si imbunatateste sistemul imunitar.
Leganatul este o forma de miscare placuta, lejera, care in aproximativ 20 de minute are efect asupra intregului corp. In tarile occidentale a aparut ca si forma de fitness exterior acest gen de miscare.
Siguranta fiind pe primul loc, este indicat sa verificam sarcina maxima admisa a instrumentului pe care il dorim sa il folosim, deoarece leaganele in mare parte sunt confectionate pentru copii.
Leganatul cu scop terapeutic
Efectele benefice mai sus-menționate ale leganatului pot fi promovate pe cale absolut naturala, fără cunostinte speciale. In cazul in care dorim aplicarea ei ca si tratament terapeutic, trebuie neaparat sa solicitam ajutor de specialitate.
Placutul cu utilul
Credem ca achizitionarea vreunui suport de leagan nu se datoreaza acestor avantaje enumerate mai sus. Insa este bine de stiut ca a fost o investitie foarte utila si bine gandita. In cazul in care nu ati achizitionat inca astfel de instrument de joaca, atunci aveti posibilitate de a oferi copilului Dvs nu doar un cadou frumos dar si benefic pentru sanatate, pentru corp si suflet.